תמונה של אילוסטרציה
מאמרים בתחום הייעוץ

האיום האקלימי הופך להזדמנות בנדל"ן

עברי ורבין עברי ורבין

בשנים האחרונות אי אפשר להתעלם ממגמות שינוי אקלים שמתבטאות באירועי מזג אוויר קיצוניים, עליית טמפרטורות, שינויים במשטר המשקעים, התגברות שריפות והצפות, עלייה במפלס פני הים ועוד. ההתמודדות עם שינויי האקלים, ברמה הלאומית והבינלאומית, מתנהלת בשני מסלולים המשיקים זה לזה: מסלול ההפחתה (Mitigation) ובמסגרתו נקיטת צעדים להפחתת פליטות גזי החממה; ומסלול ההיערכות/הסתגלות (Adaptation) ובמסגרתו נקיטת צעדים להתאמת הפעילות האנושית והמערכות הטבעיות לשינוים הצפויים, תוך מיתון הפגיעות הצפויות וניצול הזדמנויות מועילות.[1]

על פי מחקרים, ענף הנדל"ן תורם כ-40% מפליטות גזי החממה הגלובליות. מדובר בהשפעה רחבת היקף שצפויה אף לעלות עם גידול האוכלוסייה והצורך בהרחבת הסביבה הבנויה. בישראל, מבנים אחראים לכ60% מכלל צריכת החשמל השנתית, לכ30% מכלל צריכת האנרגיה וכן לכשליש מסך פליטות גזי החממה.[2]

עם הגודל באה האחריות, ולכן יותר ויותר גופים, בהם רגולטורים, משקיעים ולקוחות, מצפים מחברות הנדל"ן לקחת חלק משמעותי במאמץ להפחתת פליטות גזי החממה ולנהוג על פי סטנדרטים של בנייה ירוקה. כיום נפוצים תקני בנייה ירוקה בינלאומיים, כמו תקן הLEED המוביל בעולם, וגם תקן ישראלי (ת"י 5281), המעמידים סטנדרטים להגדרת מבנים ירוקים בתחומים כגון התייעלות אנרגטית, חיסכון במים, צמצום שימוש בחומרי גלם, הפחתת פסולת להטמנה ועוד.

בנוסף לתקני הבנייה הירוקה, על מנת להבין את ציפיות מחזיקי העניין מחברות הנדל"ן, כדאי להכיר גם את הארגונים הבינלאומיים GRESB ו-EPRA, המודדים את ביצועי הקיימות של חברות הנדל"ן ומקדמים אותן לפעול לטובת מעבר לעתיד בר קיימא. 

סקטור הנדל"ן לא רק משפיע על שינוי האקלים אלא גם מושפע ממפגעי אקלים כמו סופות, שיטפונות, חום קיצוני, שריפות וכדומה. על כן, כחלק מפעולות ההיערכות של חברות הנדל"ן, עליהן למפות באופן מעמיק ולנהל את סיכוני האקלים המשפיעים על פעילותן.

בנוסף לתרומה לסביבה, ניהול סיכונים נאות ומעבר לבנייה ירוקה ונקייה יותר מהווים גם הזדמנות להנעת חדשנות ושיפור בענף, לבריאות ורווחת משתמשי המבנה (וביניהם עובדים, לקוחות, שוכרים, דיירים וכדומה) ולשרידות וחוסן עסקי. כמו כן, זה מהווה הזדמנות למשוך שוכרים בינלאומיים ושוכרי פרימיום, לבלוט במדדים בורסאיים, לגייס הון מקרנות אימפקט ועוד.

השבוע התקיימה ועידת האקלים הבינלאומית של האו"ם בדובאי, COP28, בה משתתפות המדינות החברות באמנת האקלים UNFCCC. הוועדה המתכנסת מדי שנה ומשמשת מעין אסיפה כללית, בה מתקבלות החלטות, והיא הגוף בעל הסמכות המשפטית העליונה בכל הקשור ליישום האמנה. בוועידה הוזכרה רבות חשיבותו של ענף הנדל"ן ואף הושקו שותפויות בינלאומיות חדשות לקידום פתרונות להפחתה, הסתגלות לשינויי אקלים ויצירת חוסן בענף.

על אף שתעשיית הבנייה בישראל נמצאת מאחור לעומת התקדמות התעשייה העולמית, הענף נמצא בנקודה קריטית בהתפתחותו. לצערנו התבשרנו בחודש האחרון כי חברת VEEV, אשר פיתחה פתרון מקיף לבניית בתים בשיטת בנייה מודולרית, הגיעה לסף סגירה. עם זאת, הכשלון הפיננסי של VEEV, אינו מהווה דוגמא להתקדמות הטכנולוגית הנרחבת בענף. בשנים האחרונות, נוספים עוד ועוד פיתוחים ישראלים ובינלאומיים של טכנולוגיות פורצות דרך בתחום, המשפרות את יעילות ואיכות הבנייה וכתוצאה מכך גם את הרווחים, והן כאן כדי להישאר.

בGood Vision אנו מלווים את לקוחותינו מענף הנדל"ן במעבר לבנייה בת קיימא. ניתן לעיין בדוחות האחריות התאגידית שכתבנו עבור חברות נדל"ן ישראליות מובילות אשר תורמות למאמץ הלאומי להתמודדות ולהיערכות עם שינויי האקלים:

לפרטים נוספים ניתן לפנות לעברי ורבין, מנכ"ל Good Vision וטליה בנסון, מובילת תחום שינוי אקלים בחברה.

 

[1] היערכות מדינת ישראל לשינוי אקלים, דוח מס' ,1 המשרד להגנת הסביבה, המנהלת להיערכות לשינויי האקלים, 2021

[2] מבנים מאופסי אנרגיה בישראל, משרד האנרגיה והמועצה הישראלית לבנייה ירוקה, 2022