article banner
מן העיתונות

הקריפטו לא פותר שום בעיה כלכלית

יוסי גינוסר יוסי גינוסר

יו"ר הבורסה לניירות ערך אמנון נויבך הודיע הערב כי הוא מקדים את פרישתו במספר חודשים ויסיים את תפקידו ב-1 באוגוסט.

לפני כן, עוד הספיק היום נויבך להשתתף בכנס ובו אמר מה דעתו על המטבעות הווירטואליים: "אין הצדקה לשימוש עסקי בקריפטו, הטכנולוגיה הזו לא פותרת שום בעיה, כי לא הייתה כזו מראש. השימוש במטבעות דיגיטליים מוצפנים יש בו סיכון עסקי גבוהה מאוד ולא מוצדק.

יש הבחנה ברורה בין נכס פיננסי מסוכן לבין מטבע מדינתי שבו אנו משתמשים בחיי היום יום. הביטקוין הפך להיות אמצעי תשלום לפושעים, ולטרוריסטים.

לדבריו: "המטבע הוירטואלי נולד כאידיאולוגיה חברתית, איך להקים מערכת שהממשל המרכזי לא יוכל להתערב. זה לא נולד כצורך כלכלי. הסיכונים לשימוש בביטקוין - יש תנודתיות גבוהה, התנודתיות הגבוהה יוצרת בעיות חשבוניות" את הדברים אמר נויבך בוובינר של פירמת פאהן קנה. 

פאהן קנה היא השישית בישראל על פי דירוג פירמת רואי החשבון 2021 שחשפנו כאן בביזפורטל. היא מבקרת 19 חברות ציבוריות, יש לה 22 שותפים ו-121 רואי חשבון.

יוסי גינוסר, מנכ"ל פאהן קנה ניהול בקרה הציג בוובינר מחקר שערך על הקורלציה שבין ממשל תאגידי ליציבות החברות הנסחרות בבורסה בתקופות משבר: "חקרנו את הנושא ומצאנו קשר בין ממשל תאגידי ליציאה ממשבר בהסתברות גבוהה.

לצורך כימות הממשל התאגידי, יצרנו מדד שמורכב מארבעה פרמטרים שעליהם החברות מדווחות וראינו שהממשל התאגידי הולך יד ביד עם יציבות המנייה והתאוששת מהירה מהמשבר-בקרב 82% מהחברות. חברות שבהן הממשל התאגידי חלש הראו תנודתיות במניה ויציאה איטית מהמשבר בשונה מחברות בהן הממשל התאגידי פעל בצורה חזקה".

אילוסטרציה של גרף בעליה

עוד הוסיף גינוסר "יש קשר הדוק בין ממשל תאגידי, לבין הקטנת סיכונים למשקיע ובין גמישות מחירי המנייה והיכולת להתאוששות ממשבר. בסקר שערכנו מול סמנכ"לי כספים של חברות שהנפיקו בחודשים האחרונים מצאנו כי עיקר החששות של סמנכ"לי הכספים הוא מפני העומס הרגולטורי. בדיעבד הם הודו כי חששות אלו לא התממשו. עם זאת, לטענתם הם צופים ערך מוסף לחברות מוועדת הביקורת ומבקרי הפנים, שהם שומרי הסף של החברה".

"אנו עדים בחודשים האחרונים למבול גדול של הנפקות בבורסה. מצד אחד יש הרבה הזדמנויות, אבל מצד שני צריך לשים לב להרבה אתגרים וסיכונים. לא מעט נושאי משרה בחברות ציבוריות נמצאים בחשיפה לעיצומים כספיים. מפעם לפעם אנחנו רואים חברות, נושאי משרה, דירקטורים והחברה עצמה שחוטפים קנסות.

חברה שעבדה כפרטית, רגילה לעבוד בסט כללים הרבה יותר חופשי ופחות פורמלי. חברה שהתחילה פעילות כפרטית, כשהיא הופכת לציבורית יש שינוים מחויבים במבנה הארגוני כגון איוש תפקידי שומרי הסף.

תהליכים אלה לוקחים זמן" אמר רו"ח דורון כהן, שותף בפאהן קנה ניהול בקרה, שהתייחס לגל ההנפקות ששוטף את הבורסה בתקופה האחרונה ואיתו התמודדות החברות הפרטיות במעבר לחברה ציבורית והוסיף "מנגד, הציפייה מהחברה הציבורית הצעירה לתוצאות מהירות יוצרת לחץ חזק על ההנהלה. צריך לוודא שהקמת מערך של ממשל תאגידי אינו נזנח במרוץ לעמידה ביעדים העסקיים". 

רו"ח חנן טויזר שותף בפאהן קנה ניהול בקרה התייחס להיבטים פרקטיים בשימוש המטבעות וירטואליים בחברות ציבוריות: "מדובר בעולם תוכן חדשני שכאן ולא צפוי להיעלם. יחד עם זאת, צריך לדעת שיש סיכון בהעברת הכסף. ברגע שהכנס הועבר לגורם מסוים, אין שליטה עליו. אי אפשר להחזיר אותו בחזרה במקרה של טעות. ישנה זיקה בעייתי בין הדוחות לבין סביבת הפעילות העסקית.

רו"ח שי מדינה, מנהל מחלקת הונאות בפאהן קנה ניהול בקרה התייחס להונאות פונזי באמצעות מטבעות הקריפטו: "מטבעות קריפטו זו המציאות החדשה שאי אפשר להתעלם ממנה, שצוברת תאוצה מ-2009. המטבעות המבוססים יותר נכנסים למתווה של רגלוציה סדורה בשנים האחרונות. אותן הונאות פונזי קלאסיות שיכולות להתבצע בנכסים פקטיבים אפשר לבצע במטבעות קריפטו, השיטה והמאפיינים הם אותו הדבר.

עולם הפונזי לאט לאט מתעדכן ומשנה כיוון מההשקעות הפקטיביות בשוק ההון, תופס נתחים מאוד משעותיים בעולם הקריפטו. ההונאות בעולם הקריפטו משחירות את התעשייה. בשנים האחרונות מדינות כמו ארה"ב, שוויץ, סינגפור, ישראל, מגבשות רגלוציה מאוד סדורה בשביל לפקח ולבקר את ההתעסקות סביב המטבעות".

הכתבה פורסמה בביז פורטל, לחץ/י כאן לצפייה.