ביקורת פנים

"לא יהיה שוויון ב-30 השנה הקרובות"

אילנה גורפינקל אילנה גורפינקל

ירידה חדה במספר המנכ"ליות בעולם:

"לא יהיה שוויון ב-30 השנה הקרובות"

דוח בינלאומי המתפרסם בפעם ה-20 מגלה כי בתחילת 2024 נרשמה ירידה חדה בכמות המנכ"ליות בעולם בהשוואה לשנה הקודמת וצופה כי המשך ההתקדמות יהיה אטי. אילו מדינות הפתיעו לטובה?

נשים ממשיכות להתקשות להגיע לתפקידי ניהול בכירים בעולם העסקים, כך עולה מדו"ח Women in Business" 2024" השנתי של חברת הייעוץ Grant Thornton. הדו"ח, המתפרסם זו השנה ה-20, בוחן את מצבן של נשים בתפקידי ניהול בכירים ב-18 מדינות.

השנה נרשמה עלייה של 1.1% באחוז תפקידי הניהול הבכירים של נשים; מ-32.4% ב-2023 ל-33.5%. אומנם שיעור הנשים בתפקידי ניהול בכירים עלה בקצב איטי למדי - מ-19.4% בשנת 2004 ל-33.5% השנה, וב-Grant Thornton מעריכים כי בקצב השינוי הנוכחי, שוק הביניים לא יגיע לשוויון בנשים בתפקידי ניהול בכירים עד 2053. בנוסף, נרשמה ירידה חדה של 9% במספר המנכ"ליות - מ-28% בשנה שעברה ל-19% השנה.

"המצב בישראל אינו שונה מהמגמה העולמית, ונשים ממשיכות להיתקל במכשולים רבים בדרכן לפסגת הפירמידה הארגונית", אומרת רו"ח אילנה גורפינקל, שותפה בחטיבת הביקורת בפאהן קנה Grant Thornton ישראל: "אנחנו עדים לקצב התקדמות איטי, למרות המאמצים לשלב נשים בתפקידי מפתח".

ב-Grant Thornton מייחסים את האיטיות בהתקדמות לכך שנשים אינן מוסללות לתפקידי ביניים ברמות הניהול הזוטרות, מה שהיה יוצר מאגר מועמדות שהיו מתחרות על התפקידים הבכירים יותר. כמו כן, יש סיבות נוספות כמו לחצים חברתיים שגורמים לנשים לעזוב תפקידי ניהול בכירים לאחר התמנותן, כמו אחריות לטיפול בילדים והציפייה להתאמה למודל של סגנון ניהול גברי.

עם זאת, בדוח גם מצוינות נקודות אור: התאוצה בהתקדמות מהירה יותר מקו המגמה של 20 השנים האחרונות; מאז 2012 ישנו גידול משמעותי בייצוג נשים כמנהלות משאבי אנוש (מ-11% ב-2012 ל-46% ב-2024), סמנכ"ליות כספים (מ-12% ל-39%) ומנהלות המכירות (מ-4% ל-26%).

אילנה גופינקל

אילו מדינות המצטיינות ביותר בשילוב נשים בתפקידי ניהול?

באמריקה הלטינית יש את האחוז הגבוה ביותר של תפקידי ניהול בכירים בידי נשים, עם 36% בסך הכל (מבוסס על ביצועים של שתי מדינות - ברזיל וארגנטינה). באירופה, המזרח התיכון ואפריקה 33.5% מתפקידי הניהול הבכירים של נשים.

אחת המדינות שעשתה התקדמות משמעותית היא הודו, שעלתה מ-12% מתפקידי הניהול הבכירים שהחזיקו נשים ב-2004 ל-34% ב-2024 - מעל הממוצע העולמי. ספרד גם ראתה עלייה משמעותית מ-14% ב-2004, ל-40% ב-2024. משנת 2021, אחוז משרות הניהול הבכירות של נשים באירלנד גדל מ33% ל36%. יפן יותר מהכפילה את הייצוג הנשי בניהול מ-8% ב-2004 ל-19% ב-2024 , זאת אולי בין היתר בזכות מדיניות הממשלה שכללו תמיכה מוגברת בטיפול בילדים ושיפור מדיניות חופשת הלידה.

אילנה גורפינקל כתבה בוואלה

רו"ח אילנה גורפינקל, שותפה בחטיבת הביקורת בפאהן קנה Grant Thornton ישראל: "חברות חייבות לנקוט במאמצים רבים יותר בכדי ליצור סביבות תומכות לנשים שיאפשרו להן להגיע למימוש הפוטנציאל המלא שלהן במקומות העבודה". לדבריה, "יש לטפל בפערי השכר המגדריים, לבנות צנרת איכותית של כישרונות נשיים, ולהמשיך בדרך של יוזמות גיוון, שוויון והכלה ארגונית".

גורפינקל ציינה כי "השינוי לכיוון הסדרי עבודה גמישים שקרה אחרי מגפת הקורונה הוא התפתחות חיובית שעשויה להאיץ את ייצוג הנשים בקרב הדרגים הבכירים של חברות במגזר העסקי הבינוני".

הכתבה פורסמה בוואלה ב - 20/03/2024 לצפייה לחץ/י כאן