article banner
עדכונים מקצועיים לענייני בקרה

החברות הישראליות הפועלות ברוסיה יהיו חשופות יותר לגניבות ומעילות

המשבר הכלכלי ברוסיה וקריסת הרובל חושף את החברות הישראליות הפועלות ברוסיה לעיוותים והונאות חשבונאיות. חברות אלה צריכות עכשיו את הבקרה יותר מתמיד

מעבר למירלנד שעלתה לכותרות, 40% מהחברות הציבוריות המרכיבות את מדד נדל"ן 15 פועלות בנדל"ן ברוסיה או מושקעות בתחום, כגון: אפריקה נכסים, כלכלית י-ם, מבני תעשיה, ושיכון ובינוי. אליהם ניתן לצרף ממדד ת"א 75 את: אלקטרה, ביטוח ישיר, ופניקס שמשקיעות בחברות תחום. הכלכלה הרוסית התפתחה במהירות רבה ולא על קרקע כלכלית מוצקה. ברוסיה אין תרבות כלכלית ותרבות עסקית חשבונאית כפי שאנחנו מכירים במערב. הדומיננטיות של בעלי המניות וההנהלה הבכירה היא הרבה יותר משמעותית ממה שמוכר במערב. כשבעל מניות או מנכ"ל ברוסיה קובע דרך מסוימת או מנחה הנחיה אין אף אחד שיכול לאזן אותו. רשויות החוק והמס ברוסיה מהווים, לעיתים קרובות, זרז למעשים לא כשרים להבדיל ממדינות אחרות הפועלות למנוע אותן

הערכה הינה כי המשבר ברוסיה צפוי להחריף ובעקבותיו חברות יהיו חשופות לאבדן אנשי מפתח. וניסיון משברי העבר מלמד שיהיו קיצוצים בכח אדם, ביניהם קיצוצים של תפקידי מפתח. הערכה היא שחברות יבחרו לקדם את מנהלי השורה השנייה. מטרתם תהיה לקצץ בהוצאות, ולהגיע לאיזון פיננסי בין השאר באמצעות קיצוץ בעלויות כ"א בתקופת המשבר.

כיום קיימת מציאות לפיה חברות הנדל"ן מחזיקות מנהלי אזורים כשמתחת לכל מנהל יש 2-3 מנהלי נכסים חלקם באזורים בעלי קרבה גיאוגרפית יחסית. ככל הנראה חברות יבחרו להיפטר ממנהלי אזורים שעלותם יקרה יותר. כתוצאה מכך, כל מנהל אזור יהיה אחראי על 4-6 מנהלי נכסים או אפילו יותר, במקום 2-3 כיום. לעיתים הנכסים שאותם מנהלים יצטרכו לפקח עליהם פזורים על פני אזורים הרחוקים מאוד אחד מהשני גיאוגרפית. תהליך זה מקטין את השליטה והבקרה של החברות על מה שמתרחש בשטח ויוצר קרקע פוריה למעילות.

אנו מצויים עתה בתקופת חגים שהיא תקופה רגישה בה כולם ברוסיה צריכים יותר כסף. לשוטרים ונציגים נוספים של הרשויות ברוסיה תהיה מוטיבציה גבוהה לדרוש יותר, כולל שוחד.

"כשלרוסיה יש שפעת מדינות חבר העמים הסובבות אותה מאושפזות במצב קריטי". (משפט רוסי מפורסם)

האפקט השלילי של המשבר ברוסיה הגיע לאחרונה גם למדינות חבר העמים, שמטבעותיהם קרסו בעשרות אחוזים. הערכה היא שמדינות כמו אוקראינה, ביילרוס, ליטא, לטביה, אסטוניה, גיאורגיה וארמניה יפגעו כלכלית. הניסיונות להוציא כסף מרוסיה רק ילכו ויתגברו. השלב הבא יהיה ניסיון של אוליגרכים להוציא כסף מרוסיה וניסיון של השלטונות לעצור זאת. בקרב הרבה אנשי עסקים ניתן לראות כי קיים פחד וחשש גדול מהגבלות על ניוד הון".

לאור ניסיון משרדנו כבר מעל 10 שנים בליווי קבוצות נדל"ן גדולות הפועלות ברוסיה ובחבר העמים קבצנו להלן מספר טיפים להתנהלות נכונה בעת משבר:

  • נקיטת משנה זהירות מאבדן ידע במצב של פיטורין
  • נקיטת משנה זהירות מאבדן שליטה כתוצאה מהגדלת מוטת השליטה
  • שיפור של הבקרה הפנימית על הפעילות ברוסיה באמצעות ביקורת פנימית, דווקא עכשיו
  • חיבור מערכות המחשב של חברת האם בישראל עם הסניפים ברוסיה
  • הידוק המעקב התקציבי
  • ביצוע סקרי סיכונים לזיהוי המקור ממנו תפתח הרעה הבאה וטיפול פרואקטיבי במוקדי הסיכון
  • ניהול סיכוני מטבע
  • ביצוע ביקורת למניעת מעילות