אחריות תאגידית3
מן העיתונות

פריז סן ז'רמן: אלופה ביותר ממובן אחד

הדשא של השכן ירוק יותר: כך קבוצות הכדורגל האירופאיות הפכו לירוקות וסביבתיות. ומי המובילה בטבלת ההישגים? רמז: גם אלופת צרפת ואולי אלופת אירופה העתידית ברשימה הפוטנציאלית

בעוד פריז סן ז'רמן, תאבק על מקום בגמר ליגת האלופות מול אינטר שיתקיים ב-31 במאי באליאנץ ארנה, מתחולל מאחורי הקלעים מרוץ נוסף - זה של הקיימות והאחריות הסביבתית. מלבד שמירה על הסביבה, הקבוצות מבינות את הערך הכלכלי הטמון במהפכה הירוקה. חברת Good Vision מקבוצת פאהן קנה GT ישראל המתמחה בESG אספה את הנתונים הסביבתיים של המועדונים המובילים ביבשת.

חצי הגמר הנוכחי העמיד זה מול זה לא רק כוכבים על המגרש, אלא גם קבוצות שמובילות מהפכה ירוקה באירופה. ארסנל, היא הקבוצה הראשונה בפרמייר ליג שחתמה על הצהרת האקלים של האו"ם, עם יעד להפחתת 50% מהפליטות עד 2030 ואיפוס פחמני מלא עד 2040.

בברצלונה, שהגיעה לחצי הגמר באלופות, משלבים חדשנות עם קיימות. האימפריה הקטלונית משקיעה בטכנולוגיות ירוקות וביוזמות אנרגיה מתחדשת, כאשר 'קמפ נואו' נמצא בתהליך שיפוץ מקיף שכולל מרכיבים סביבתיים מתקדמים.

גם מנצ'סטר יונייטד, מובילה בתחום הסביבתי מאז 2008 עם תוכנית להפחתת פליטות פחמן. ה"שדים האדומים" מחזיקים בתקן Carbon Trust והיו מהראשונים לאמץ מדיניות "אפס פסולת למטמנות". המועדון משתמש במדים העשויים מפוליאסטר ממוחזר, אוסף מי גשמים להשקיית המגרש, ויצר שותפות עם חברת Chevron להטמעת דלקים דלי-פחמן בציוד התחזוקה במתקני האימונים.

פריז סן ז'רמן, שעלתה לגמר כאמור, הפכה להיות מודל בצרפת בכל הקשור למחזור והפחתת פסולת באצטדיונים. הקבוצה הפריזאית הטמיעה מערכת איסוף גשמים שמאפשרת השקיית המגרש בצורה מקיימת.

הקבוצה האנגלית שזכתה באליפות אנגליה העונה- ליברפול, מציגה את ההישגים המרשמים ביותר, ויכולה להיות מוכתרת גם כאלופה הסביבתית. בשנת 2021 השיקו המרסיסיידרס את אסטרטגיית הקיימות "The Red Way" שהובילה לתשעה פרסי קיימות יוקרתיים בשנה האחרונה בלבד. המועדון מאנפילד הצליח להגיע למצב בו 96% מהאנרגיה באתרי המועדון מגיעה ממקורות מתחדשים או דלי פחמן, קיזזו 100% מפליטות הפחמן מפעילות הכדורגל בעונת 23/24, והפחיתו את סך פליטות הפחמן ב-12.5% לעומת העונה הקודמת (15% הפחתה לעומת קו הבסיס מעונת 19/20). אחד ההישגים המרשימים ביותר של "האדומים" הוא ביטול מוחלט של פליטות הפחמן מטיסות מקומיות של הקבוצה והגדלת שיעור מיחזור בקבוקי הפלסטיק באצטדיון אנפילד מ-25% בעונת 21/22 ל-90% בעונה שאחריה. כחלק מהמחויבות הסביבתית, המועדון אף נטע 1,000 עצים והקים כוורות דבורים באתריו השונים, עם אוכלוסייה של כ-60,000 דבורים.

"הקיימות בענף הספורט היא לא רק עניין של תדמית אלא מנוע כלכלי של ממש", מסביר עברי ורבין, מנכ"ל Good Vision מקבוצת פאהן קנה GT ישראל, המוציא לאור בימים אלו את ספרו החדש 'אחריות תאגידית 2.0'. "המועדונים שמובילים ביוזמות ירוקות מדווחים על חיסכון של מיליוני אירו בהוצאות אנרגיה ותפעול, מושכים ספונסרים חדשים המחפשים להתחבר למותגים בעלי מודעות סביבתית, ומייצרים נאמנות גבוהה יותר בקרב אוהדים צעירים. עם העוצמה וההשפעה של הקבוצות, באה האחריות האישית - מועדוני הכדורגל האירופיים אינם רק תאגידי ענק, אלא הם בעלי השפעה וכוח רבים על אוהדי הקבוצות בפרט, והציבור הרחב בכלל. טוב עושים כשהם מנצלים את כוחם לשם כך ומהווים דוגמא ומופת לכולם".

הגמר באליאנץ ארנה בבעלות באיירן מינכן - מועדון המוביל אסטרטגיית קיימות בשם 'Mitnand' (ביחד, בניב בווארי) - יהיה אירוע בעל טביעת רגל פחמנית מופחתת. האצטדיון נמצא בתהליך שדרוג להפחתת השימוש בגז טבעי, התקנת משאבות חום מתקדמות, והגדלת מספר עמדות הטעינה לרכבים חשמליים.

המאבק על תואר אלופת האלופות בקיימות מדגים כיצד הכדורגל האירופאי הופך מסמל של צריכה ובזבוז למודל לחיקוי בעולם העסקי. בעוד ארסנל מתגאה ביער בקניה בגודל 11 מגרשים, פ.ס.ז' מייצרת הכנסות חדשות ממוצרי מרצ'נדייז מחומרים ממוחזרים, וברצלונה חותמת על שותפויות עם חברות אנרגיה ירוקה. כך, בין שער לשער, ענקיות הכדורגל האירופאיות מוכיחות שניתן לשלב עסקים, ספורט וסביבה - לעתיד בר-קיימא ורווחי יותר.

הכתבה פורסמה ב"וואלה", לצפייה לחץ/י כאן

העתק את הטקסט של המאמר