אחריות תאגידית4
מן העיתונות

אחריות תאגידית כאסטרטגיה: המענה העסקי לתנועת החרם הבינ"ל

חברה שתאמץ מדיניות ESG הדוקה, ותפעל בהתאם לסטנדרטים הגבוהים ביותר של אחריות תאגידית - כולל שמירה על זכויות עובדים וניהול סביבתי - תהיה מוגנת מפני מתקפה חיצונית על בסיס אידיאולוגי

המלחמה שפרצה באוקטובר 2023 חשפה חזית נוספת שבה נאלצת ישראל להתמודד עם אתגרים מורכבים. מעבר לזירה הצבאית והדיפלומטית, החברות הישראליות מוצאות עצמן נתונות תחת מתקפה כלכלית שמטרתה לפגוע בלגיטימציה שלהן לפעול בשווקים הבינלאומיים. 
תנועת ה-BDS וגורמים עוינים נוספים מנצלים את רגישות השווקים הגלובליים לנושאי אחריות תאגידית כדי לקדם אג'נדת דה-לגיטימציה כלכלית של ישראל. המתקפה מתמקדת בטענות להפרת זכויות אדם כביכול על ידי חברות הפועלות ביהודה ושומרון או מספקות שירותים לצה"ל. 

הגורמים העוינים פונים לגופי השקעה בינלאומיים, קרנות פנסיה וגופים מוסדיים בדרישה להוציא את ההשקעות בחברות ישראליות מתיקי ההשקעות שלהם. הם מנצלים את האפשרות להציג את החברות הישראליות כמפרות זכויות אדם גם ללא הישענות על ראיות ואת המגמה העולמית הגוברת של השקעות אחראיות ואת הרגישות לנושאי ESG כדי להציג את החברות הישראליות כמי שאינן עומדות בסטנדרטים בינלאומיים של אחריות תאגידית.

מול האתגר הזה, חברות ישראליות חייבות לאמץ גישה פרואקטיבית ומקצועית. הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא גיבוש מדיניות ESG מקיפה ויישומה בהתאם לתקנים בינלאומיים מוכרים. פרסום יזום של דוחות ESG שקופים ומבוקרים יוצר מגן הגנה משמעותי מפני מתקפות המבוססות על טענות שווא. כאשר חברה מוכיחה שהיא פועלת בהתאם לסטנדרטים הגבוהים ביותר של אחריות תאגידית, שמירה על זכויות עובדים וספקים, וניהול סביבתי אחראי, קשה הרבה יותר לתקוף אותה על בסיס אידיאולוגי.

מעבר לכך, ציונים גבוהים במדדי ESG בינלאומיים והשתתפות בתחרויות ופרסים בינ"ל בתחום מהווים כלי חשוב בידי החברות בעת פנייה למשקיעים ושותפים עסקיים. הם מאפשרים להציג תמונה אובייקטיבית ומאומתת של הפעילות העסקית, ומסייעים לנטרל טיעונים פוליטיים באמצעות נתונים מקצועיים. שיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות וגופים בינלאומיים מחזקים עוד יותר את המיצוב הגלובלי ומקשים על ניסיונות הבידוד.

חשוב לא פחות הוא הצורך בניטור מתמיד של הרשת והסנטימנט הציבורי. זיהוי מוקדם של מגמות שליליות ומסעות השמצה מאפשר תגובה מהירה ויעילה. במציאות המורכבת שהמגזר העסקי הישראלי חווה בימים אלו, שבה ניתן להעלות טיעונים שעשויים לפגוע פגיעה משמעותית במוניטין החברה גם ללא הוכחות, הכנה מראש ותגובה בזמן אמת הופכים לכלים חיוניים בשמירה על יציבות עסקית. 

המאבק על הלגיטימציה מתנהל במרחב הדיגיטלי ובפורומים בינלאומיים, שם מהירות התגובה והיכולת להציג נתונים אמינים הם קריטיים. חברות המשקיעות במערכי תקשורת אסטרטגית ובכלים לניהול משברים דיגיטליים מחזקות את יכולתן להתמודד עם אתגרים עתידיים.

במציאות הנוכחת, הביטחון הכלכלי של ישראל קשור קשר בל יינתק לביטחון הלאומי. חברות ישראליות שמבינות זאת ופועלות בהתאם, תוך אימוץ מלא של עקרונות ה ESG והטמעתם בליבת הפעילות העסקית, יחזקו את ההגנה שלהן. הגנה כזו, במובן הרחב, תורמת גם לחוסנה הכלכלי של ישראל.
 

הכתבה פורסמה ב"כלכליסט", לחץ/י כאן לקריאה

העתק את הטקסט של המאמר