עורך דין
מן העיתונות

טרפה את הקלפים: הצעת החוק שמשנה את המאזן בין רו"ח לעו"ד

הצעת חוק חדשה שעברה בקריאה טרומית בכנסת קובעת כי לא רק עורכי דין יוכלו לייצג בעסקאות מס שבח ומיסוי מקרקעין, אלא גם רואי חשבון. איך הדבר ישפיע על השוק? יצאנו לבדוק

התחרות על עסקאות מס שבח ומיסוי מקרקעין עומדת לגדול בקרוב: הצעת חוק חדשה שעברה לאחרונה בקריאה טרומית בכנסת שברה את אחת המוסכמות הוותיקות שהונהגו עד כה. אם עד עכשיו, עורכי דין היו בעלי המקצוע היחידים שרשאים לייצג לקוחות בעסקאות מס שבח ומיסוי מקרקעין, כעת הדבר משתנה. על פי ההצעה, גם רואי חשבון ויועצי מס יוכלו לעשות את זה ולנגוס באחד מאפיקי ההכנסה המשמעותיים ביותר של עורכי דין.

האישור הטרומי של הצעת החוק הזו לא נפל בחלל ריק. החוק הנוכחי, שעדיין תקף, מתיר רק לעורכי דין לייצג את הלקוחות הללו, למעט מקרים מורכבים בהם נדרשים הצגה של חישובים וסימולציות מס הנוגעים לנישומים. לאורך השנים צצו יוזמות לשינוי החוק ופתיחת הייצוג לרואי החשבון אולם אלו נדחו. אחד הטיעונים המרכזיים שהובאו בהקשר הזה היה כי עורכי הדין עצמם שוכרים את שירותיהם של רואי החשבון לטובת עריכת התחשיבים הרלוונטיים. כעת, למרות שברור כי עשוי לעבור עוד זמן רב עד שההצעה החדשה תכנס לתוקף, היא מעוררת דיון בקרב עורכי הדין ורואי החשבון – והשפעתה הצפויה על המשק.

"תיקון עוול היסטורי"

"ההצעה החדשה מתקנת עוול היסטורי של עשרות שנים", מסביר רו"ח רותם אברהם סול, שותף בפירמת שטיינמץ עמינח ושות'. "מיסוי הוא חלק מליבת המקצוע של רואי חשבון בלימודים, בפרקטיקה ובעסקאות השונות שהם מלווים. אין סיבה שהם לא יוכלו לייצג במיסוי מקרקעין או סוגיות של מס שבח. מאחר וברוב המקרים אנחנו ממילא עורכים את כל הסימולציות והחישובים עבור עורכי הדין – שמהווים את ליבת העשייה בהקשר הזה – לא צריכה להיות מניעה שאנחנו נהיה אלו שבפרונט".

 
לדבריו, רואי החשבון גם נהנים מיתרון חשוב שעשוי להעניק ערך ללקוחות השוכרים את שירותיהם. "אנחנו רואים את התמונה הפיננסית של הלקוח – החל מהצהרות ההון שלו, דרך דיווחי המס השוטפים שלו ועד ענייני המקרקעין ומס השבח. לכן, כשאנחנו נתקלים בדיווח למיסוי מקרקעין אנחנו יכולים לבצע את ההתאמות הנדרשות".

רו"ח צחי מנע, מייסד ומנכ"ל מנע רואי חשבון סבור כי מעבר לפתיחת השוק לתחרות, מדובר בשינוי תפיסה מהותי. "עד היום, מרכז הכובד בעסקאות נדל"ן היה משפטי. החוק החדש מכיר בכך שהלב הפועם של כל עסקה הוא כלכלי, ומאפשר ליצור שותפות אמיתית בין היועצים. זה לא אומר שהפן המשפטי נעלם, להפך. זה אומר שרואה החשבון, כמומחה הפיננסי, מוביל את האסטרטגיה הכלכלית של העסקה, ועורך הדין עובד איתו בשיתוף פעולה כדי להעניק לה את המעטפת המשפטית הנכונה. הלקוח מקבל צוות מתואם שמייצר עבורו ערך מקסימלי.

לדבריו, גם עד השינוי האחרון, משרדי רואי החשבון היו מעורבים עמוקות בייעוץ ותכנון מס שבח ומקרקעין – הרי אנחנו מכירים את כל התמונה הפיננסית של הלקוח. אבל החוק מנע מאיתנו לייצג אותם מול הרשויות, מה שיצר מצב אבסורדי שפגע בלקוחות, שנאלצו לתמרן בין שני יועצים שונים. לכן, החוק החדש הוא מהלך מתקן והגיוני, שסוף סוף יאפשר ללקוחות לקבל את כל השירות הפיננסי תחת קורת גג אחת, ואנו בהחלט צופים שהביקוש לכך יהיה גבוה".

שי ניסן, שותף בכיר בליאון, אורליצקי ושות' מוסיף כי "כתוצאה מפתיחת שוק מיסוי המקרקעין לתחרות רחבה יותר, אני צופה כי תהיה, בעיקר בטווח הקצר ובמקרים הפשוטים, ירידת מחירים לאור התחרות בין רואי חשבון לבין עורכי דין. כמו כן, לאור הזמינות הגבוהה יותר, וקבלת שירות כולל, חשבונאי ומיסויי, יהיה שיפור בשירות ללקוחות. כניסה של שחקנים חדשים לתחום, בעקר של משרדי רואי חשבון גדולים, שיעניקו שירותי מיסוי מקרקעין, כחלק מחבילה כוללת לעסקאות נדל"ן, תתרחש בהליך הדרגתי".

בשורה משמעותית, גם אם לא מיידית

ומתי השינוי המיוחל ייכנס לתוקף? לדברי סול, עשוי לעבור זמן רב עד ליישומו בפועל. "הדבר לא יקרה מיידית. ההצעה צריכה עוד לעבור קריאות נוספות, וקרוב לוודאי שתתווסף אליה 'תקופת הסתגלות' של מספר חודשים מרגע אישורה הסופי. יחד עם זאת, עם כניסתה לתוקף היא תהווה בשורה משמעותית".

למרות זאת, ניסן מבהיר כי בשוק נערכים לכך כבר עכשיו. "ההשפעה לא ישירה ומיידית אולם למרות שמשרדי ראיית חשבון מתמחים בטיפול בחברות נדל"ן ציבוריות ופרטיות, כבר עכשיו הם נערכים לחיזוק תחום מיסוי מקרקעין". לדברי רו"ח יגאל מנשרוב, שותף מיסים, פאהן קנה GT Israel, "השוק טרם עיכל את תיקון החקיקה, "אבל אין ספק שככל שיעבור הזמן, הצדדים לעסקה יבחרו להיעזר ברואי חשבון בעת ייצוג במיסוי מקרקעין. זאת, כמובן כל עוד לרו"ח הנבחר יש את הרקע וההבנה בסוג העסקה הפרטני".  

"חיסכון בתשלום המס עצמו"

השלכה נוספת שעשויה להיות לחוק החדש נוגעת דווקא לעלויות שלו, אלא שלדברי מנע התמקדות בנושא זו מחמיצה את הסיפור הגדול. "הערך האמיתי ללקוח הוא לא חיסכון בשכר טרחה, אלא חיסכון של עשרות ומאות אלפי שקלים בתשלום המס עצמו", הוא מבהיר. "כשרואה החשבון, שמכיר את כל הנתונים, מנהל את הייצוג בשיתוף פעולה הדוק עם עורך הדין, הוא יכול לבצע תכנון מס אופטימלי, למנוע טעויות יקרות שנובעות מחוסר תיאום בין היועצים, ולקצר תהליכים. החיסכון הזה, שנובע מטיפול מקצועי ומקיף יותר, גדול לאין שיעור מעלות שכר הטרחה". ניסן מסכים עם דבריו וטוען כי "ההוזלה תהיה רק בייצוג במקרים הפשוטים, שבדרך כלל אינם אופייניים לטיפול המוענק על ידי משרדים גדולים".

מנשרוב מציין כי "הואיל ובעקבות התיקון היצע המייצגים יגדל, סביר להניח כי הדבר יקטין גם את עלויות השרות. השירות גם צפוי להיות יעיל יותר מפני שפעמים רבות רואי חשבון נדרשו לתקן את הטעויות שנעשו בדיווחים למיסוי מקרקעין במסגרת הדו"ח האישי. במצבים מסוימים ההשלכה של המצב הזה הייתה עודף מס, שככל שולם נשאר בחזקת המדינה". 

"רו"ח הוא חלק מרכזי בצוות המייצג"

הדיון בעלויות ובגובהן עבור הצרכן אינו הנושא היחיד שמעסיק את ענף ראיית החשבון בימים אלו. לא מן הנמנע כי תיקון החוק יוביל לשינוי משמעותי עתידי והרחבת סמכויות הייצוג בענף. לדברי מנע, "העיקרון צריך להיות פשוט: בכל מקום שבו ההיבט הפיננסי הוא הדומיננטי, טבעי שרואה החשבון יהיה חלק מרכזי בצוות המייצג. אני חושב למשל על ייצוג מול מרכז ההשקעות, דיונים על תמריצים ממשלתיים, ואפילו בהליכים מסוימים מול הבנקים. המודל הוא לא להחליף את עורך הדין, אלא ליצור צוות מקצועי חזק יותר עבור הלקוח, שבו לכל אחד יש את המומחיות הברורה שלו – הכלכלית והמשפטית. זו המגמה הנכונה, והיא תחזק את העסקים ואת ציבור הלקוחות כאחד".

ניסן סבור כי "אם הרפורמה תצליח, יש לשקול הרחבה לתחומים נוספים כגון מע"מ בעסקאות נדל"ן, הגשת השגות וערעורים במס שבח וייצוג מול ועדות ערער, ולדברי מנשרוב, "בהחלט ניתן להרחיב את תחום הייצוג כגון לאימות חתימות מול המוסדות השונות, דיווחים לרשם החברות, וכן הגשת דוחות לרשם החברות".

הכתבה פורסמה ב-N12 לצפייה לחץ/י כאן

העתק את הטקסט של המאמר